Hiteles hírek egész Magyarországról

Vihar a balatonalmádi mólón

Egy hónap alatt épült fel engedély nélkül a balatonalmádi mólón egy oda nem illő, a kilátást jócskán elcsúfító kis épület. Az almádi képviselő-testület csütörtökön videón...

Egy hónap alatt épült fel engedély nélkül a balatonalmádi mólón egy oda nem illő, a kilátást jócskán elcsúfító kis épület. Az almádi képviselő-testület csütörtökön videón örökítette meg akcióját a Balatoni Hajózási Zrt. jegypénztára „ellen”.

Kepli Lajos , a város független polgármestere ezt írta az Almádia nevű Facebook-csoportba: A móló végére kihelyezett, „kiszuperált kerti budi” jellegű építményhez az önkormányzatnak semmi köze. Tőlünk az építtető, többségében állami tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. sem engedélyt nem kért, sem pedig részünkre előzetes tájékoztatást nem adott. A móló területe magánterület, de a liget annál inkább közterület, amit szintén ocsmány módon feltúrva hagytak ott a szezon kezdetén. Információim szerint a hajózási társaság nem akart tovább bérleti díjat fizetni a korábbi pénztárépület tulajdonosának, ezért döntött megkérdezésünk nélkül a „beruházás” mellett. Az építéshatósági feladatokat tavaly elvették az önkormányzatoktól, azokat a kormányhivatalhoz tették át, így ezzel kapcsolatos jogkörünk nincs. Településképi véleményem – bár kellett volna – nem kérték ki. A főépítész tájékoztatása szerint ilyen kérelem a mai napig a hivatalhoz nem érkezett. Mindezek okán az építtető ellen a rendelkezésünkre álló jogi lépéseket megtesszük.

Veszpremkukac.hu
Veszpremkukac.hu

A jogi lépések mellett az almádi képviselő-testület – amelynek négy tagja fideszes, négy tagja pedig független, élén a polgármesterrel – látványos akciót hajtott végre az oda nem illő épület ellen. Az akciót videón is megörökítették. Reakciójuk ezzel az összefogással egészen szokatlan. Szerintünk ilyesmire nem volt példa az utóbbi években Magyarországon.

Az ügy hatalmas vihart kavart a legnagyobb közösségi portálon. Rengetegen írták meg a véleményüket. Egyikük, Kovács Mi hály megjegyezte:

– Akár előrelépésnek is tekinthetném egyes vezetőink megnyilatkozását a jegypénztár építése kapcsán. De! A szóban forgó építkezésről a testület tagjainak körülbelül már egy hónapja tudomásuk van, vagy kellene lennie.

Babos László építész véleménye az Almádia Facebook-oldalon: Ahol a tájkép jelentős, sőt ikonikus, ott csak a tájképbe, természetbe illeszkedő, ahhoz alkalmazkodó méretű és elhelyezésű építményt szabad létesíteni. Mindeközben törekedni kell a természet – faállomány – lehetőség szerinti megtartására. Szinte adja magát, hogy ha már mindenképpen csak a mólón lehet a jegypénztárat üzemeltetni, akkor annak az épületét – a szükséges legkisebb épületmagassággal – a két fa koronája közé „rejtsük” el, hogy az ne dominálja a látképet, hanem beleilleszkedjen. Így nem csak felesleges, de kifejezetten káros volt a fa kivágása.

Várjuk a Bahart válaszát!

A Bahart Zrt. az alábbi közleménnyel reagált az almádi polgárok felháborodására és a képviselő-testület akciójára.

Veszpremkukac.hu
Veszpremkukac.hu

Fotók: Facebook

Hozzászólások

hozzászólás