Hiteles hírek egész Magyarországról

Újratölthető italos palackok a klímaváltozás ellen

2023 közepétől ismét bevezetik itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább az újratölthető italos palackok begyűjtését fogja szorgalmazni, a csomagolások...

2023 közepétől ismét bevezetik itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább az újratölthető italos palackok begyűjtését fogja szorgalmazni, a csomagolások újratöltését azonban nem teszi kötelezővé.

Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkenti a környezetterhelést.

Friss adatok szerint Magyarországon a borosüvegeknek csak körülbelül 50 százalékát gyűjtik vissza, míg Németországban és Svédországban ez az arány 90 százalék körül mozog. Az összképet árnyalja, hogy az újratölthető palackok részesedése ezekben az országokban is stagnál vagy csökken, Németországban például 50 százalék alá zuhant az arányuk az elmúlt pár évben.

Hazánkban a sörgyártók használnak még számottevő mennyiségben újratölthető üvegeket, de szintén egyre csökkenő arányban. 2019-ben már csak 21 százalékos volt a részesedésük a teljes gyártásból.

Miért lenne fontos az újratölthető palackok használata és gyűjtése?

Az előbbi adatokból csökkenő tendencia rajzolódik ki, pedig környezetvédelmi szempontból pont fordított trend lenne a szerencsés: egy 5–6 alkalommal újratöltött borosüveggel akár 75 százalékos környezetterhelés csökkenést is elérhetünk egy egyszer használatos üveghez képest – írja az Agrarvidek.hu .

Ráadásul a számítások azt mutatják, hogy a környezetterhelés csökkenésének jelentős részét az alacsonyabb CO2 kibocsájtás adja. Szerényebb, de észrevehető eredményt hozna a visszagyűjtési arány növelése is. 10 százalékos változás megközelítőleg 1–22 százalék közötti csökkenést eredményezne a különböző hatáskategóriákban.

Miért nem népszerűbbek az újratölthető italos palackok?

Joggal merül fel a kérdés. Ha ennyi előnnyel járnak az újratölthető üvegpalackok, vajon miért nem elterjedtebb a használatuk és a visszagyűjtésük?

Ezekkel az üvegpalackokkal szemben leggyakoribb ellenvetés a feltételezett plusz szállítási igény és a mosásához szükséges többlet víz használata. Az utóbbi nem számottevő, mert palackozáskor az új üvegeket is átmossák.

A szállítási igény akár nyomósabb érv is lehetne, azonban Magyarországon jellemzően importált üvegeket használnak a termelők, azaz eleve nagyobb távolságot tesznek meg a palackok, mintha belföldről történne az ellátás.

Érdekes adalék, hogy olyasmit próbálunk elérni az új szabályozással, ami egyszer már megvalósult. Itthon a 80-as évek végéig 90 százalék feletti volt az újratölthető italcsomagolások aránya. Persze ezt részben a kényszer szülte, és a kisebb áruválaszték miatt a szabályozás is egyszerűbb volt, mint napjainkban.

Forrás: Agrarvidek.hu

Fotó: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás