Hiteles hírek egész Magyarországról

Magyar Mozgókép Fesztivál júniusban

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében június 23. és 26. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált....

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében június 23. és 26. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált.

A hazai filmek új ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban –, öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. Szabadtéri vetítésekkel, filmpremierekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket. A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztivál ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A hazai filmek új ünnepe június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával kezdődik Veszprémben. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta , Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza .

– Idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt – nyilatkozta Káel Csaba , a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. – A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk, izgalmas választékkal és premierekkel várunk mindenkit. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésben és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel.

Dr. Navracsics Tibor , a Veszprém–Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta:

– A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.

Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik, így minden bizonnyal a fesztivál legemelkedettebb pillanatainak egyike lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből 4 premiert –, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet – köztük 2 premiert –, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek. Kiemelte, hogy 50 éves a legjobb magyar filmek egyike, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt. Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a hatalmas filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fesztivál honlapján lehet június 9-étől. A rendezvény Facebook-oldalán és Instagram-oldalán is olvashatnak a programokról.

A fotón Fekete Ernő és Béres Márta az Így vagy tökéletes című filmben

https://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/

Hozzászólások

hozzászólás