Hiteles hírek egész Magyarországról

A szombathelyi Bolyai és a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola is kiáll az elbocsátott pedagógusok mellett

A közös szolidaritási nyilatkozatokon kívül volt polgári engedetlenség, sztrájk és flashmob is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt,

Nyugat.hu
Nyugat.hu
Díszpolgári címet és fejenként egymillió forintot kapnak a XVIII. kerülettől a Karinthy Gimnázium kirúgott tanárai December 01. 17:58 szerdán rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan budapesti tanárt, akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben. Ez azonban egyáltalán nem szegte kedvét az eddig is tiltakozó, polgári engedetlenkedő tanároknak, diákoknak és szülőknek, sőt!

Egymást érik a sztrájkok, flashmobok, polgári engedetlenségek és a közösen kiadott szolidaritási nyilatkozatok az ország különböző pontjain. A fővároson kívül Sopronban,

Nyugat.hu
Nyugat.hu
Sopronban is tiltakoznak a pedagógusok a fővárosi elbocsátások miatt December 02. 09:17 Szombathelyen és Répcelakon is tiltakoztak a fővárosi elbocsátások miatt.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai is részt vettek eddig minden országosan meghirdetett sztrájkban, februárban polgári engedetlenségben is. Ennek ellenére továbbra is kilátástalannak érzik a helyzetet, úgy vélik, csak egy megoldás lehetséges:

ha országosan összefogunk és együtt küzdünk az oktatás jövőjéért. Vidéki kisvárosi iskolaként szeretnénk, ha nyilvánosságot kapna kiállásunk. Talán ez segítene a többi kistelepülés iskoláinak is, látnák, hogy nincsenek egyedül.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola nyilatkozata

Megdöbbenve értesültünk a sajtóból arról, hogy újabb elbocsátások történtek Budapesten. Az indoklás számunkra értelmezhetetlen, miszerint a diákok tanuláshoz való jogának védelmében cselekedtek ismét a döntéshozók.

Meggyőződésünk, hogy ez így nem mehet tovább. Kik fogják holnaptól azoknak a diákoknak mutatni az utat, akik így veszítették el tanáraikat? Kik fogják őket meghallgatni, beszélgetni velük, tanítani őket a jövő kihívásaira? Ki kíséri majd őket a ballagásukon?

Mindenki pótolható - mondják, ami téves megállapítás. A diákoknak állandóságra, biztonságra, példaképekre van szükségük, hogy eligazodjanak a jelenlegi változó világban. Tanárokként feladatunk a diákok mentális egészségének ápolása is, nem csak abból áll a munkánk, hogy megtanítjuk a szakunknak megfelelő ismereteket.

Ez a helyzet olyan mélységekbe, bizonytalanságba taszítja gyermekeinket, amelyhez nincs fogható.

Követeljük, hogy azonnali hatállyal vonják vissza mind a 13 pedagógus felmentését!

Követeljük, hogy még ma üljenek össze az oktatásért felelősen gondolkodó szervezetek és mielőbbi megoldást találjanak a kialakult helyzetre!

Követeljük továbbá:

egy korszerű Nemzeti Alaptanterv megalkotását az önálló és felelős Oktatásügyi Minisztérium létrehozását a szabad tankönyvválasztást a valódi tanszabadságot mérsékelt osztálylétszámokat valódi támogatást a hátrányos helyzetű gyermekeknek érdemi párbeszédet a pedagógus szakszervezetek és a kormány között a XXI. századnak megfelelő korszerű tananyagot és eszköztárat a pedagógusok kötelező óraszámának rögzítését 22 órában a túlórák és helyettesítések kifizetését az adminisztrációs terhek csökkentését tisztességes bérezést az oktatásban és nevelésben dolgozóknak

„Az oktatás jelene, gyermekeink jövője! Gyermekeink jövője, mindannyiunk jövője!”

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai:

Bárdosi Katalin Makáriné Horváth Erzsébet Biczó Gyula Nagyné Szabó Tímea Dömötör-Nagy Noémi Nyeső László Horváth Csilla Pallag Eszter Illés-Dávid Orsolya Pollner Kitti Ivánkovicsné Reznyák Bernadett Szabó Róbert Jagadics Mónika Szalai Szabolcs Keszei Szabolcs Szilágyi Zoltán Kovács Diána

Répcelak, 2022.11.30.

A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban december 1-jével tizenegyen polgári engedetlenségbe kezdtek, harmincan pedig szolidarítanak. Csütörtökön pedig a nagyszünetben volt egy flashmob is az aulában, melyen tanárok, tanítók, pedagógiai asszisztensek és diákok is részt vettek.

Nyugat.hu
Nyugat.hu

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium oktatóinak nyilatkozata:

Mi, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott dolgozói a 2022.11.30-án történt újabb tanárelbocsátások után ismét aktuálisnak tartjuk közzétenni az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium által megfogalmazott nyilatkozatot.

„A leghatározottabban elítéljük, hogy az oktatásügy egyre nyilvánvalóbb ellehetetlenítésével szembeszálló kollégákat az állam egyre keményebben bünteti, fenyegeti. Jogosnak és követendőnek tartjuk a tiltakozás és szolidaritás bármely erőszakmentes formáját, és kiállunk mindenki mellett, aki kifejezi az oktatásügy jelenlegi helyzetével és a kormányzat oktatáspolitikájával szembeni véleményét.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a diákok jogaira való hamis hivatkozással csorbuljanak mind a diákok hosszútávú jogai és érdekei, mind a tanárok jogai. Egyetlen magyarországi tanár jogszerűtlen elmozdítását sem hagyjuk szó nélkül.

Szakmai megállapodásokon alapuló azonnali változásokat, valódi sztrájkjogot, tisztességes bért, élhető jövőt, tanári és iskolai autonómiát követelünk. Követeljük, hogy az erő politikáját a megállapodásra törekvő, tárgyalóképes szakpolitika váltsa fel.”

Szombathely 2022. december 1.

Alulírott kollégák 2022. december 1-jén polgári engedetlenséggel fejezik ki egyetértésüket a nyilatkozattal.

Alulírott kollégák egyetértenek a nyilatkozatban foglaltakkal, és szolidaritást vállalnak a polgári engedetlenséget vállaló kollégáikkal.

Az engedetlenkedők névsora:

Kocsis Zsolt Pilnay Sándorné Szabó Bence Farkas Kollerics Barnabás Kunecz Árpád Roznárné Dr. Kun Csilla Eredics Milán Baranyai Balázs Móricz Attila Halmos Ildikó Őri Gergely

A szolidarítók névsora:

Góczánné Molnár Éva Bakó Zsuzsanna Kuneczné Klajzovics Judit Takács Veronika Kocsis Teréz Fekete Márta Hegedűs Beáta Darab Laura Horváthné Tobischka Katalin Rózsa Viktória Huszárné Móricz Katalin Baranyai József Némethné Kiss Márta Stumpfel Zsoltné Stróbl Alíz Sélley Gábor Szauer Ágoston Csóka Tibor Hollerné Gazdag Ilona Szabó Benigna Szakály Szilvia Bagáry Attila Bogáthné Erdődi Judit Árvai-Fuczin Krisztina Dobre Norbert Tuider Milán Guttmann Éva Bödő Beatrix Gáspárné Marton Tünde Büki Ildikó