Hiteles hírek egész Magyarországról

Állítólag ingyenes, de van akitől több ezer forintot elkérnek az angol oltási igazolásért

Tovább bonyolódik a helyzet. A Vas Megyei Oltási Munkacsoport elérhetetlen, de előkerült egy 24 évvel ezelőtt kormányrendelet, amire sokan hivatkoznak.

Sok mindent lehet hallani és olvasni az angol nyelvű oltási igazolással

Nyugat.hu
Nyugat.hu
Most akkor mi van az angol nyelvű oltási igazolással? Ki írja alá és pecsételi le nekünk? May 21. 11:38 kapcsolatban, ami többeknek munka miatt elengedhetetlen, másoknak pedig az esetleges külföldi utak miatt lehet fontos. Sok országban ugyanis ez a feltétele a belépésnek, hiszen a magyar védettségi igazolványon nem szerepel a vakcina típusa és a beadás időpontja sem, ráadásul a magyar ugyebár nem is világnyelv.

Mindenféle hírek keringenek az igazolvánnyal kapcsolatban, ezekre próbáltunk korábban választ keresni.

Nyugat.hu
Nyugat.hu
Most akkor mi van az angol nyelvű oltási igazolással? Ki írja alá és pecsételi le nekünk? May 21. 11:38 Vannak szerencsések, akik simán megkapták, viszont akadnak szép számmal olyanok is, akiknek mind ez idáig nem sikerült beszerezniük, vagy csak akkor, ha fizettek érte, vagy pedig fordítóirodába küldték őket. Mindez sok vitát is generál, ez a cikkeink alatti hozzászólásoknál is szépen látszik.

Az ellentmondásokat viszont a mai napig nem tisztázta még senki, így továbbra sem tudni, hogy pontosan mi a hivatalos menetrendenje az angol oltási igazolás megszerzésének.

A kérdések, amik sokakban motoszkálnak:

Ki töltheti ki? Ki hitelesítheti? Jogosultak a háziorvosok vagy nem? Kit keressenek azok, akik oltóponton kapták meg a vakciná(ka)t, ráadásul nem ugyanattól az orvostól? A fordítóiroda is egy lehetséges megoldás vagy az itt kiállított, lefordított igazolások nem érvényesek? Most akkor ingyenes vagy van eljárási díj?

Ezeket a kérdéseket pedig mind feltettük az operatív törzsnek és a Vas Megyei Oltási Munkacsoportnak is, nem is egyszer, választ viszont egyelőre sehonnan sem kaptunk.

Több ezer forintot is elkérnek érte

Az olvasói történetek azonban özönlenek, sokan hiába viszik magukkal a nyomtatványt, nem kapnak rá se aláírást, se pecsétet, sőt vannak, akiktől több ezer forintot is elkérnek.

Volt, akinek például azt mondták

Nyugat.hu
Nyugat.hu
Káosz: Olvasónk hiába vitt magával angol nyelvű nyomtatványt a második oltásakor May 24. 15:37 az oltáskor, hogy csak e-mailben igényelheti az igazolást a háziorvostól, 7200 forintba kerül, azt pedig nem tudják megmondani, hogy mire lesz meg, mert sok a munka. Ugyanilyen történeteket hallottunk Győrből is.

„Ez teljesen ellentmond a tisztifőorvos helyettes által közöltekkel, hogy az igazolás térítésmentes. A feleségemmel együtt 14.400 Ft-ot kell fizetnünk, hogy a lányunkat – aki egy hónapon belül szülni fog – meglátogathassuk karanténkötelezettség nélkül. Megteheti ezt egy háziorvos? Ennyire lehet hinni a helyettes országos tisztifőorvos, Dr. Szabó Enikő közlésének” – panaszolta győri olvasónk.

Egy soproni azt mondja, hogy neki sem töltötték ki az igazolást az oltóponton, háziorvosnál pedig 7200 forint. Viszont akad olyan is, akinek 5 ezer forintért pecsételte le az orvos az igazolványát, a nemzetközi oltóközpontban pedig 1500 forint az oltási könyv kiállítása.

Egy olvasónk idézett egy állítólagos körlevelet is, amit elmondása szerint az országos tisztifőorvos küldött ki a háziorvosoknak. Eszerint „a háziorvos állíthat ki idegen nyelven igazolást a páciens részére, azonban ez nem kötelessége és még inkább nem díjmentesen végzendő kötelessége. A díj kiszámításához támpontot adhat a 284/1997 (XII.223) Korm. rendelet mellékletének 10. pontja.”

Van, aki simán megkapta

„Ma kaptam az első oltást. Szó nélkül kitöltötték az angolt” – írta egy szerencsés olvasónk, akihez többen is csatlakoztak, legyen szó oltópontról vagy háziorvosról. Volt, aki a második oltáskor már automatikusan a kétnyelvű igazolást kapta és olyan is, aki visszamenőleg is tudta igényelni, nemcsak saját magának, hanem férjének is.

Van, aki nem

Viszont olvastunk olyan történetet is, hogy bár a második oltáskor simán kitöltötték, aláírták, lepecsételték az angol nyelvű igazolást is – de csak a második oltás rubrikájában. Az elsőt nem volt hajlandó hitelesíteni az oltóorvos, mert azt nem ő adta be. Így ezeknek az embereknek most azt az orvost kell „üldözniük”, akitől az első oltást kapták.

„Próbálkoztam, nem sikerült! Telefon az oltópontra (szakrendelőbe), azt válaszolták, telefonáljak jövő héten, mert még semmit sem tudnak ezzel kapcsolatban. Ha csak az oltóponton lehet leigazoltatni, akkor majd több ezer embernek újra az oltópontra kell menni, időpontra? Nem lenne logikusabb, ha az oltási lap alapján a háziorvosok is kiállíthatnák?” – morfondírozott egy hozzászóló.

Már Ausztriában is kérik

Ráadásul állítólag már a szomszédos Ausztriába sem engedik be azokat a beoltott magyarokat, akiknek nincs angol oltási igazolása, az ezzel járó hercehurca pedig akár hetekbe is telhet.

Erről mesélt egy másik olvasónk is, aki nemrég kapta meg második oltását és hiába vitte magával a nyomtatványt, illetve kérte, hogy töltsék ki és hitelesítsék, nem tették. Azt mondja, gyenge kifogásokkal álltak elő, de azt nem részletezte, hogy pontosan miket hoztak fel.

„A határon kérik a papírt, s így, hogy nem tudjuk igazolni az oltást, továbbra is járhatunk a tesztre. Ami valljuk be, nem kellemes érzés. Eddig 3 naponta, most 7 nap. Hivatkoznak arra, hogy az oltóorvos erre nem ér rá stb. De mellette az oltás alatt ott van bent 3-4 asszisztens, aki csak néz. Egy ül a számítógép előtt” – panaszolta.

Azt mondja, reklamált is. Kérte az intézmény vezetőjét, aki elmondta, hogy nem veheti ki ezért az oltóorvost az oltásból. Ezt olvasónk felháborítónak tartja, hiszen nem venne el sok időt az igazolvány.

„Persze, a probléma megoldása inkább az lett volna, hogy az oltást igazoló kártyán, feltüntetik olvashatóan az oltóanyag nevét, s idejét” – zárta mondandóját.

Láthatáron a megoldás

Viszont úgy tűnik, hogy hamarosan jön a megoldás. Persze nem a magyar igazolványokról és igazolásokról van szó, hanem az uniós zöldigazolványról, ugyanis az Európai Tanács és az Európai Parlament a közelmúltban „kivasalta” a részleteket. Alakul az uniós védettségi igazolvány bevezetésének menetrendje May 27. 12:23

A tervek szerint lassacskán már lehet igényelni, júliusban jön és három változata lesz, attól függően, hogy ki hogyan szerezte meg a védettséget: oltottság, fertőzésből való felgyógyulás vagy negatív teszteredmény a közelmúltból.

Ebben az esetben viszont a keleti vakcinával beoltottak helyzete lesz kétséges, de az már újabb történet lesz.