Hiteles hírek egész Magyarországról

Lejer: támogatjuk a megújuló energiát, de ezért ne vonjunk ki termőterületeket – sajtótájékoztató a tervezett napelempark beruhá

Folytatódott a Csukás-éri-főcsatorna mellé tervezett napelempark vitája. A tervezett nagyszabású beruházásról tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője a kecskeméti Városháza előtt. “A kormány elhibázott energiapolitikája jelentős szerepet játszik a mai energiaválságban.” – mondta Schmuck Erzsébet. A zöld párt már korábban is felhívta a kormány

Folytatódott a Csukás-éri-főcsatorna mellé tervezett napelempark vitája. A tervezett nagyszabású beruházásról tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője a kecskeméti Városháza előtt.

A kormány elhibázott energiapolitikája jelentős szerepet játszik a mai energiaválságban. ” – mondta Schmuck Erzsébet .

A zöld párt már korábban is felhívta a kormány figyelmét arra, hogy nem függhetünk az orosz energiától, és a megújuló energiaforrások felé kell fordulnunk. Amíg a szélerőművek alkalmazásában és a geotermikus energia kiaknázásában nincs előrelépés, a napenergiát alkalmazó állami intézkedések aggasztó eredményeket mutatnak.

Az a meggyőződésünk, hogy a napelemeknek elsősorban a háztetőkön a helye, és nem a zöldterületeken, termőföldeken.” – fejtette ki Schmuck. Az LMP nem tudja, miért a nagy napelemfarmokat támogatja a kormány, miközben nem bővíti az ehhez szükséges hálózatot. A napelemparkokat nem a megfelelő helyre telepítik, több esetben is helyi védettségű természeti területekre.

“A bizottság támogatja a megújuló energiát, de ezért ne vonjunk ki termőterületeket.”

– vette át a szót Lejer Zoltán , aki a Csukás-éri-főcsatorna partjára tervezett napelempark újabb fejleményeiről számolt be. A 40 hektáros terület az országos ökológiai folyosó része, és fontos a Homokhátság vízgazdálkodási stratégiájában. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kormánypárti többsége a megye Területrendezési Tervét múlt pénteken azért módosította, hogy a 44-es főút mellett fekvő területen napelempark létesítése céljából úgynevezett egyedileg meghatározott megyei övezetet alakítsanak ki. Miközben ez az övezet 2017 óta természeti területként van nyilvántartva.

Hasonló cikkünk:  Kadafalvi játszótér: Az átadó meghívójában nem említik az építtető civileket Hasonló cikkünk:  Király Roland: Levicky Cirill egy tehetségtelen ember

A megyei közgyűlés anyagával kapcsolatos kérdéseit eljutotta az MVM-hez és a kecskeméti városvezetéshez is. Legkorábban a januári közgyűlésen lesznek megvitatva – fűzte hozzá Lejer.

Schmuck Erzsébet egy felszólítással zárta a sajtótájékoztatót: “ Ismételten felszólítjuk a kormányt, hogy terjesszen be egy új energiapolitikai koncepciót, valóban megújuló energiával, a megfelelő helyeken.

A Csukás-éri-főcsatorna záportározó természeti területéről, a beruházással járó energetikai problémákról, és a barnamezős területről, ami alternatívaként szolgálhat, a KecsUP részletesen az alábbi cikkben ír:

Beépítésre nem szánt, természeti területen építenének napelemparkot Kecskeméten