Hiteles hírek egész Magyarországról

Egy napon lettek kirúgva és díszpolgári címre terjesztve a budapesti gimnázium tanárai

A Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületét díszpolgári címre terjeszti fel a XVIII. kerület, aznap, amikor az iskola nyolc tanárát is – akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben – rendkívüli felmentéssel kirúgta a tankerület. További 24 tiltakozó tanárt pedig kirúgással fenyegetett meg a Belügyminisztérium, akik közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak.

A Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületét díszpolgári címre terjeszti fel a XVIII. kerület, aznap, amikor az iskola nyolc tanárát is – akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben – rendkívüli felmentéssel kirúgta a tankerület. További 24 tiltakozó tanárt pedig kirúgással fenyegetett meg a Belügyminisztérium, akik közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak. Azonnali pénzügyi segítséget tervez adni a karinthys tanároknak az önkormányzat.

“Folyamatosan látjuk azt, hogy az ország legkiválóbb iskolái között van a Karinthy Frigyes Gimnázium, ami nem lehetne így kiváló pedagógusok, még kiválóbb tanárok és végzősök nélkül. Önkormányzatunk éppen ezért úgy döntött, hogy fel fogja terjeszteni a Karinthy Frigyes Gimnázium tanári karát a „Díszpolgári címre”, amelyet jövőre átadunk. Remélem, ezzel is ki tudjuk mutatni tiszteletünket az iskola iránt” – mondta Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere múlt héten pénteken.

“Az önkormányzat 10 millió forintot különített el korábban arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné tiltakozásuk miatt. Ebből 1-1 millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig az engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják” – tette még hozzá a polgármester.

A Belügyminisztérium közölte, hogy olyan tanároknak szüntették meg a közalkalmazotti jogviszonyát december elsejei hatállyal, rendkívüli felmentéssel, akiket korábban már figyelmeztettek, hogy kirúghatják őket, ha bármilyen okból megtagadják a munkavégzést.

Hasonló cikkünk:  Madárinfluenza Bugacon és Kiskunmajsán

A BM azt is közölte, hogy további 24 pedagógus kap tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása a Belügyminisztérium szerint.

Hasonló cikkünk:  Szülőktől, nagyszülőktől kér krétát a Bányai Gimnázium tanára

„A diákok érdekeit helyezi mindenek elé” – szól a kormányzati állítás. Szerintük az oktatás javításáért közdő, polgári engedetlenséghez folyamodó pedagógusok a diákok tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását korlátozzák.

A Belügyminisztérium álláspontja szilárd, tovább folytatja a tiltakozó tanárok fenyegetését – következetesen jártak és járnak el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben.

Ugyanakkor a kirúgások hírére az Egységes Diákfront tüntetést hirdetett meg a Belügyminisztérium épülete elé, ahol nagyjából ezren gyűltek össze.

A kirúgásokért a tankerületi vezetők, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor is felelősek, így nekik le kéne mondaniuk – mondta Törley Katalin, az egyik korábban elbocsátott pedagógus.

Csütörtöktől több iskolában is határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd a tanárok egy része. A tüntetés végén bejelentették, hogy határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium előtt. December 8-ra országos ülősztrájkot, december 9-re pedig az MTVA épülete elé hirdettek meg tüntetést a diákok.

via HVG / Telex