Hiteles hírek egész Magyarországról

Az út be volt tervezve, azonban mégsem jön Von der Leyen Budapestre a jóváhagyott magyar tervvel

Az Európai Bizottság elnöke nem jön Budapestre, eltérve az eddigi gyakorlattól, amikor bejelentette a helyreállítási terveket. Ezt kedden jelentette be magyarázat nélkül Eric Mamer, a testület szóvivője. A szóvivő annyit közölt, hogy a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést. Ettől függetlenül Ursula von der Leyen minden egyes országba ellátogatott, hogy személyesen jelentse

Az Európai Bizottság elnöke nem jön Budapestre, eltérve az eddigi gyakorlattól, amikor bejelentette a helyreállítási terveket. Ezt kedden jelentette be magyarázat nélkül Eric Mamer, a testület szóvivője.

A szóvivő annyit közölt, hogy a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést. Ettől függetlenül Ursula von der Leyen minden egyes országba ellátogatott, hogy személyesen jelentse be a helyreállítási tervek elfogadását.

Az EU-ban utolsóként kapja meg szerdán az Európai Bizottságtól a zöld jelzést a magyar helyreállítási terv, ami összefonódott az időközben megindult jogállami feltételességi eljárással. December 6-án a pénzügyminiszteri tanácsülésen a tagállamoknak is rá kell majd bólintaniuk a magyar tervre, amely 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználása előtt nyithatja meg az utat, ha Magyarország a számos feltétel közül mindegyiket teljesíti.

Hasonló cikkünk:  Az EU változásokat kér a bírósági rendszerben

Információk szerint az utolsó pillanatig lebegtették az utazást, azon törve a fejüket Brüsszelben, hogy mi lenne a helyes hozzáállás. Valószínűleg az az érv győzhetett, hogy pr-szempontból nem lett volna szerencsés, ha a testület elnöke a rendszerszintű korrupció miatt bírált magyar vezető társaságában ünnepelte volna a többmilliárdos uniós forrás elérhetővé válását.

Hasonló cikkünk:  35 éves az arborétum

Brüsszel bevallottan maga sem látja még biztos kezekben az uniós költségvetési pénzeket Magyarországon, azonban a terv elfogadása még nem egyenlő a kifizetésekkel, Magyarországnak pedig nem kevesebb mint 27 feltételt, úgynevezett szupermérföldet kellene teljesítenie 2023. március 31-ig ahhoz, hogy egyáltalán hozzájusson az első tételhez.

via Szabad Európa