Hiteles hírek egész Magyarországról

Újabb enyhítéseket jelentettek be Ausztriában

A vendéglátás, a kereskedelem, a rendezvények és a beutazás területén is enyhítenek a szabályokon. Frissítettünk.

Június 10-től további enyhítési lépéseket hirdettek Ausztriában. A vendéglátás, a kiskereskedelem és a maszk követelményeiben lesznek változások elsősorban. Sebastian Kurz szövetségi kancellár és Werner Kogler alkancellár sajtótájékoztatón közölték a részleteket, miután konzultációkat folytattak a kormányzókkal, valamint járványügyi szakértőkkel.

Június 10-től már csak a nagy kockázatú területekről történő beutazás esetén kell majd utazási engedély.

A kapcsolattartási korlátozásokat enyhítik, és a vendéglátás kijárási tilalmát június 10-től éjfélig tolják ki. Vagyis a labdarúgó Európa-bajnokságot már többen nézhetik együtt. Ezen felül nyolc ember találkozhat beltéren, 16 ember pedig a szabadban. E feltétel teljesüléséig sem távolságra, sem maszkra nem lesz szükség.

Lesz enyhülés a kereskedelemben is. Az üzletek négyzetméteres korlátozását húszról tízre csökkentik, tehát kétszer annyi ember léphet be boltba vagy múzeumba, mint ma.

A kulturális rendezvényeken az ülőhelyek kihasználtságát 50 százalékról 75 százalékra növelik. A vendégek maximális száma továbbra is 3000 fő a szabadban, 1500 ember pedig beltéren.

Az autóbuszok száz százalékban kihasználhatók, ha az utasokat tesztelték, beoltották vagy igazoltan felépültek a betegségből. Telekocsizáskor maszkra van szükség nyolc főnél nagyobb csoportok számára.

Szabadidő- és sportrendezvényeken vendégenként a 10 négyzetméteres szabály érvényes. A kórusok és a zenekarok esetében a 3G szabályok érvényes, de más korlátozás nem lesz.

Ausztriába továbbra is azok léphetnek be, akiket teszteltek, felépültek vagy beoltottak (3G szabály). A karanténkötelezettség a német Robert Koch Intézet jegyzékéhez hasonlóan érvényes. Utazási űrlapot viszont csak magas előfordulási és vírusvariáns-területekre lehet szükség. A határforgalomnak is kevésbé lesz bürokratikus.

További nyitási lépések július 1-jén

A június 10-i nyitások után július 1-jén további nyitási lépések lesznek. Ettől kezdve a társadalmi életnek újra virágoznia kellene - hangsúlyozta Kurz.

Július 1-jétől jöhetnek az esküvők és a születésnapok. Júliustól kezdve a gasztronómiában vagy a rendezvényeken (sem szabadtéri, sem beltéri) nem lesz személyi korlátozás, és az éjszakai szórakozóhelyek is nyithatnak. A 3G szabályok azonban továbbra is érvényesek lesznek. A maszk követelmény továbbra is alkalmazandó bizonyos területeken, ahol a 3G szabályok nem alkalmazhatók.

(Nyitókép: Helmut Fohringer/APA)